Üdvözöljük a TOTEM-Magyarország honlapján!

Bemutatkozás

A TOTEM együttműködés és a KFKI RMKI megállapodása révén jött létre a TOTEM-Magyarország. A csatlakozás a 73143. sz. OTKA pályázattal vált lehetővé, így az Egyetértési Nyilatkozat aláírásával formálisan is csatlakozott a KFKI RMKI a TOTEM együttműködéshez. Az ezt megelőző egy évben megfigyelő státuszban voltunk tagjai az együttműködésnek, ez a kutatásokban való részvételt nem, csak a szavazati jogot korlátozta. A Károly Róbert Főiskola 2015-ben csatlakozott a TOTEM tagintézményei közé. A TOTEM vezetősége:

SPOKESPERSON:Simone GIANI
DEPUTY SPOKESPERSON:Stefano LAMI
TECHNICAL COORDINATOR:Joachim BAECHLER
RESOURCES COORDINATOR:Simone GIANI

Munkatársaink

[TOTEM faces] Csörgő Tamás (MTA Wigner FK és KRF (2015-)), TOTEM tag 2008 óta; TOTEM-Magyarország vezetője, TOTEM Collaboration Board tag, LHC TOTEM Resource Review Board tag, TOTEM upgrade, dσ/dt skálaviselkedésének vizsgálata, adatok értelmezése, részvétel az adatok felvételében. [TOTEM faces] Nemes Frigyes (ELTE és MTA Wigner FK), TOTEM tag 2009 óta; PhD hallgató, a TOTEM finanszírozásában folyamatosan a CERN-ben, az LHC optika rekonstrukciója, Roman Pot és egyéb upgrade detektorok szimulációja, részvétel az adatok felvételében, a dσ/dt adatok értelmezése.
[TOTEM faces] Sziklai János (MTA Wigner FK), TOTEM tag 2008 óta; A TOTEM Detector Control System (DCS) fejlesztése, a DCS remote control system távoli vezérlése a Wigner FK-ból, részvétel az adatok felvételében. [TOTEM faces] Ster András (MTA Wigner FK), TOTEM tag 2007-2010; TOTEM front-end elektronika programozása, p+Pb adatokhoz dσ/dt és σtot DIPSY Monte Carlo szimulációk és Glauber számítások végzése.
[TOTEM faces] Novák Tamás (KRF), TOTEM tag 2008 óta; TOTEM Detector Control System boxok építése, p+Pb teljes és differenciális hatáskeresztmetszetek méréséhez referencia számítások végzése, részvétel az adatok felvételében. [TOTEM faces] Csanád Máté (ELTE), TOTEM tag 2008 óta; TOTEM adatfelvevő rendszer, adatkiolvasás és az adatformátum fejlesztése, dN/dη adatok értelmezése, részvétel a p+Pb adatfelvételben.
[TOTEM faces] Lucsányi Dávid (BME és MTA Wigner FK), TOTEM tag 2013-2016 között; BSc és MSc témavezetője Sziklai János, PhD témavezetője Csörgő Tamás, kutatásait ösztöndíj nélkül, egy fél tanéven keresztül folytatta csoportunkban. [TOTEM faces] Dénes Ervin (MTA Wigner FK), TOTEM tag 2008-2009; a TOTEM DCS fejlesztésében vett részt. Fájdalommal vettük tudomásul, hogy elhunyt 2015. június 10-én.
[TOTEM faces] Szanyi István (Ungvári Nemzeti Egyetem), TOTEM tag 2018-tól

A TOTEM intézményei

8 ország, 18 intézet, 59 kutató (2013-ban)
University of West Bohemia, Pilsen, Csehország
Institute of Physics of the Academy of Sciences of the Csehország, Praha, Csehország
Czech Technical University, Praha, Csehország
National Institute of Chemical Physics and Biophysics NICPB, Tallinn, Észtország
Helsinki Institute of Physics, Helsinki, Finnország
Department of Physics, University of Helsinki, Helsinki, Finnország
MTA Wigner FK, Budapest, Magyarország
Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös, Magyarország
INFN Sezione di Bari, Bari, Olaszország
Dipartimento Interateneo di Fisica di Bari, Bari, Olaszország
Dipartimento di Ingegneria Elettrica e dell'Informazione – Politecnico di Bari, Bari, Olaszország
INFN Sezione di Genova, Genova, Olaszország
Universita degli Studi di Genova, Olaszország
INFN Sezione di Pisa, Pisa, Olaszország
Universita degli Studi di Siena and Gruppo Collegato INFN di Siena, Siena, Olaszország
AGH University of Science and Technology, Krakow, Lengyelország
CERN, Geneva, Svájc
Case Western Reserve University, Dept. of Physics, Cleveland, OH, USA


TOTEM-Magyarország