Üdvözöljük a TOTEM-Magyarország honlapján!

Hírek, aktualitások

A TOTEM új felfedezése: az Odderon részecske jelei

A TOTEM adatok elemzése során fény derült egy új típusú részecske, az Odderon létezésének lehetőségére. Az előzetes eredmények jelenleg a szakmai bírálat tisztítótüzén mennek keresztül, a preprintek itt olvashatóak:
Az Odderon felfedezéséről szóló hír magyar nyelvű változatának megjelentetését jelenlegi terveink szerint a fenti preprintek szakfolyóiratban való közzétételére időzítjük. Az Odderon valószínű felfedezésének híre tőlünk függetlenül máris bejárta a nemzetközi sajtót:

Csörgő Tamás EPJ distinguished referee díja

EPJC Distinguished Referee

Az European Physical Journal (EPJ) Steering Committee (irányító testülete) évente kiválaszt kiemelkedő bírálókat ("distinguished referee"), akik az adott évben a legkiválóbbaknak bizonyultak ebben a tekintetben. 2017-ben Csörgő Tamás is "distinguished referee" lett, amihez ezúton is gratulálunk!

Sikerrel lezajlott a 2017-es, rekordlétszámú Zimányi Iskola

Zimányi Iskola 2017

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Intézet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eszterházy Károly Egyetem kutatói szervezésében idén a 17. alkalommal rendeztük meg a hazai és a nemzetközi nehézionfizikai kutatások egyik úttörőjéről, a néhai Zimányi József Széchenyi díjas fizikus akadémikusról elnevezett 2017-es Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskolát. Az idei találkozóra rekord nagy számú, 109 résztvevő regisztrált, közülük 66 diák, illetve doktorandusz, részvételüket az EU COST programjának THOR projektje is támogatta. A vendégek 5 földrész 24 országából érkeztek, és az öt nap alatt 77 előadást tartottak.

Nemes Frigyes TOTEM Performance Prize kitüntetése

Nemes Frigyes kiváló munkája elismeréseként elnyerte a 2017-es TOTEM Performance Prize kitüntetést!

Csanád Mátét tagjai közé választotta a Young Academy of Europe

A kutatócsoportunk egyik tagját, Csanád Mátét, 2017. novemberében tagjai közé választotta a Young Academy of Europe. A szervezetnek két fizikus tagja van Magyarországról, illetve összesen hat magyarországi kutató került eddig be az akadémiába.

Novák Tamás "Aranykréta" díja

Novák Tamás, az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető docense a 2016/17-es tanévben végzett oktatói munkásságáért, a hallgatók körében végzett reprezentatív felmérés értékelése alapján elnyerte a gyöngyösi Károly Róbert Campus Aranykréta-díját, melyet az Eszterházy Károly Egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán adott át.

Újabb TOTEM eredmény az European Journal of Physics C címlapján

EPJA címlap

Novák Tamás "Az Eszterházy Károly Egyetemért" díja

2016. december 15-én, az Eszterházy Károly Egyetem Egri Campusán megrendezett központi karácsonyi ünnepségen a Gyöngyösi Károly Róbert Campusról több oktató, munkatárs, és hallgató kitüntetéseket vehetett át. Kutatócsoportunk tagja, Dr. Novák Tamás a Lyceum Alapítvány kuratóriumának elnökétől, Dr. Liptai Kálmántól vehette át "Az Eszterházy Károly Egyetemért" díj ezüst fokozatát. A hír elérhető az Eszterházy Károly Egyetem honlapján.

A kvarkanyag kritikus pontját kerestük az MTA Wigner FK-ban és az ELTE-n

A 16. Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskola az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Intézet és az ELTE közös nemzetközi rendezvénye, mely évente áttekinti a szakterület legújabb tudományos eredményeit. Iskolánk névadója a néhai Zimányi József Széchenyi díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a hazai és a nemzetközi nehézionfizikai kutatások egyik úttörője. Kiemelt vendégünk volt többek között Michael J. Tannenbaum (BNL, USA) és Roy A. Lacey (Stony Brook University, USA). Lacey professzor előadásában az erős kölcsönhatás (kvantumszíndinamika, QCD) fázistérképének kritikus pontjának kereséséről beszélt. A nem szakmabeliek számára is kiemelten érdekes előadásban arról számolt be, hogy a BNL STAR és PHENIX kísérleteinek adatait felhasználva, a véges méret skálázás módszerével immár kézzelfogható közelségben van a kritikus pont helyének és tulajdonságainak vizsgálata. Ez a nagyenergiás nehézion-fizika utóbbi évtizedének egyfajta szent grálja, így Lacey professzor ELTE-n megtartott előadását komoly diszkusszió követte.

TOTEM-es és PHENIX-es kutatók az ELTE kiválósági listáin

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendszeresen tájékoztja a közvéleményt az ELTE-n elért kiváló kutatási teljesítményekről. Az ELTE sokszínű kutatási profiljának és tudományos teljesítményének mérésére sokféle adat használható fel, ezek a tudományterületek és tudományos közösségek eltérő publikációs szokásai miatt más és más szempontból mutatják a teljesítményt, a hatást és a szakmai kiválóságot, és eltérő sorrendeket eredményezhetnek. Ezért az Egyetem többfajta szempontrendszer szerint készít ilyen kiválósági listát, átfogva az egyetemi kutatások lehető legszélesebb spektrumát.

Az első kiválósági listát 2014 áprilisában tette közzé az ELTE, a legtöbb független hivatkozással rendelkező főállású és professzor emeritus oktató-kutatók eredményeit kiemelve. 2014 őszén jelentek meg az Egyetem legtöbb szakkönyvet és monográfiát jegyző főállású oktató-kutatóinak, valamint professor emeritusainak eredményeit összegyűjtő rangsorok. 2015 tavaszán az ELTE legmagasabb Hirsch-indexszel rendelkező oktató-kutatóiról és professor emeritusairól készült kiválósági lista. A Magyar Tudományos Művek Tárába feltöltött adatok alapján az ELTE újabb kiválósági listát készített: a 2005 és 2015 közötti publikációkra érkezett hivatkozások számát összegezték.

Két elit klubhoz is csatlakozott a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola

A gyöngyösi KRF felvételt nyert a genfi CERN kutatóközpont Nagy Hadron Ütköztetőjének a TOTEM kísérletébe, és az amerikai Brookhaveni Nemzeti Laboratórium Relativisztikus Nehézion Ütköztetőjének a PHENIX kísérletébe is.
A CERN LHC TOTEM kísérlete 2014 decemberében fogadta be a Károly Róbert Főiskolát tagintézményei sorába, és a 2015-ös tudományos közleményeiben a KRF már teljes jogú résztvevőként jelenhetett meg. A TOTEM kísérlet egyik aktuális érdekes kutatási témája a kvarkok nélküli erősen kölcsönható állapotok, az úgynevezett gluon labdák keresése, melyet a CMS kísérlettel együttműködve vezet. Az ehhez szükséges adatok mérése 2015 október 12-18 között történt, és érdekességként megemlíthető, hogy a CERN-i mérés felügyeleti munkájába már a Károly Róbert Főiskola Mátrai úti főépületéből is bekapcsolódhattak kutatóink.

TOTEM eredmény az European Journal of Physics C címlapján

EPJA címlap

TOTEM eredmények a CERN Courierban

TOTEM finds evidence for non-exponential elastic pp scattering

Nemes Frigyes vezetésével készült cikket emelt ki az IOP

Az Institute of Physics (IOP) beválogatta a Nemes Frigyes vezetésével készült TOTEM cikkét a IOP Select Special collection cikkgyűjteményébe, amelybe 21 IOP folyóiratból válogatnak cikket, a kvantumgravitációtól a félvezetők technológiájáig, és 2014 során csak két részecskefizikai témájú cikk került be ide. A részleteket lásd alább.

Interjú Csanád Mátéval

Az első mikromásodperc "második fele"

Higgs bozon kereső kártyajáték a CERN Open Day rendezvényen

openday1 openday2 openday3

A TOTEM a CERN Open Day @ Wigner rendezvényen

openday1 openday2 openday3 openday4
openday5 openday6 openday7 openday8
poster1   poster2   poster3  
poster4   poster5      

Hogyan csinálhatunk kvarkanyagból Higgs-bozont?

Megjelent a Fizikai Szemle 2013. júniusi száma, benne Csörgő Tamás "Hogyan csinálhatunk kvarkanyagból Higgs-bozont?" c. cikkével

Természet Világa - Mikrovilág

Megjelent a Természet Világa Mikrovilág c. különszáma, benne a TOTEM-ről szóló cikkel

OTKA - a hónap kutatója, 2013. január

Fizikusok a vadonban - Interjú Csörgő Tamással

Zimányi-díjas előadás, kvarkanyag és Higgs-bozonok Budapesten, a 2012. évi Zimányi Nehézion-fizikai Téli Iskolán

A kiadott sajtóanyag

Roy J. Glauber látogatása Magyarországon

Best of 2011!

A Europhysics Letters folyóirat összesítette a hasábjain 2011. folyamán megjelent eredményeket, és készített egy "Best of 2011" listát, amelyre felkerült az LHC TOTEM kísérletének mérését leíró cikk is. A legjobb publikációkat téma szerint válogatják, a TOTEM eredménye a négy legjobb részecskefizikai cikk közé került be. A kísérleti munka fő megállapítása, hogy a CERN LHC 7 TeV-es ütközési energiáján a protonok teljes ütközési felülete (hatáskeresztmetszete) lényegesen nagyobb, több mint kétszer akkora, mint a korábbi, kisebb energiával működő protonütköztetők (például az ISR) kísérleteiben mért hatáskeresztmetszet. Ezzel kapcsolatban az alábbi anyagok jelentek meg a sajtóban és különböző weboldalakon:

CERN beszámolók a TOTEM-ről

Amikor a proton nagyobbá válik - a CERN Bulletin beszámolója

A TOTEM a proton-proton rugalmas szórás új mélységeit tárja fel - a CERN Courier beszámolója

TOTEM az MTV-ben

Interjúk Csörgő Tamással: online nézhető a Delta és a Fogadóóra honlapján

Az OTKA történetek

Interjú az OTKA születésének történetéről, kialakulásáról

Nobel díjas fizikus látogatása a TOTEM-nél

Prof. Roy Glauber (Nobel-díj 2005.) látogatása a TOTEM-nél, illetve a TOTEM-Magyarország csoportnál, 2009. augusztus.

Prof. Glauber és a TOTEM-Hu csoport

CERN Courier címlap a TOTEM indulásáról

Cikk a TOTEM-ről a CERN Bulletinben

CERN Courier cover

Cikk a TOTEM-ről a CERN Courierban

TOTEM a Youtube-on

Youtube videó a TOTEM-ről


TOTEM-Magyarország